Få hjælp til at slippe din afhængighed med hjælp fra et misbrugscenter

23 september 2019
Astrid Pedersen
Få hjælp til at slippe din afhængighed med hjælp fra et misbrugscenter

Tager du smertestillende piller hver dag for at klare hverdagen – også selv om du slet ikke har smerter? Så har du sandsynligvis et problem med misbrug.

Hvad er misbrug af receptpligtig medicin?

Et misbrug af stærk, læge ordineret medicin er karakteriseret derved, at man ikke længere tager medicinen for eksempelvis at dæmpe smerte, men for at opnå en berusende virkning. Misbruget kan også bestå i at man bruger medicinen rekreativt, det vil sige som en måde hvorpå man kan få hverdagens genvordigheder på afstand – lidt lige som når en alkoholiker drikker, eller når en narkoman bruger hårde stoffer.

På et tidspunkt vil misbruget af receptpligtig medicin kunne tage overhånd i en grad, så man faktisk ikke kan fungere uden at have et vist dagligt indtag. Størrelsen på de mængder af receptpligtig medicin, man vil skulle indtage på daglig basis, vil øges i takt med at man udvikler fysisk og mentalt tolerans. Når misbruget når dette niveau, vil man ikke selv kunne sætte en stopper for det – her kræves særlig professionel behandling i form af en såkaldt afrusning eller afgiftning.

Hvilke typer medicin er afhængighedsskabende?

De typer receptpligtig medicin, som oftest bliver genstand for misbrug er smertestillende medicin i form af enten rene morfin præparater, eller syntetisk fremstillede medikamenter, som emulerer morfinens virkning – også kendt som opioider. Disse præparater, som blandt andet tæller Fentanyl, Oxycontin og Tramadol, er i sundhedsmyndighedernes søgelys i disse år, da de har mange menneskers misbrug på samvittigheden.

Har du på et tidspunkt fået udskrevet et sådant præparat, og har du mistanke om, at du er ved at udvikle et misbrug – eller måske allerede står midt i et sådant – bør du snarest muligt kontakte et center til behandling af misbrug med henblik på en afgiftning og et efterfølgende behandlings forløb. Læs mere om effektiv misbrugsbehandling på behandlingscenter-stien.dk